Lochside House in the Scottish wilderness named British House of the Year

The Royal British Institute of Architects has summed up the results of the next competition for the best house to live. This concept is somewhat abstract, therefore, the assessment is made not for specific criteria, but according to the general impression of the jury. This year's winner is the Lochside House project from Haysom Ward Miller Architects.

It is a structure made of wild stone and Scottish larch, which has been charred using the Japanese yakisugi technology for greater durability. The complex consists of three main buildings and a small outbuilding - a creative workshop, with a total area of ​​195 sq.m. The place of construction is the Western Highlands in Scotland, the area is extremely beautiful, original, completely untouched by civilization. And, to emphasize this fact, the windows in the building are made panoramic, for admiring the scenery.

Lochside House has no communications, only a dirt road leads here. Water is pumped from an artesian well, electricity is generated by solar panels, and a wood-burning stove serves as a heat source. There is a septic tank and a sewage treatment system, and everything is fine-tuned so that the operation of all modules is not visible from the outside, it does not affect the environment and creates the illusion of a person being absent here.

The house is large enough to accommodate a large family, but was conceived as a dwelling and a creative corner for one or two people. So that they can escape from the typical hustle and bustle of cities and reconnect with the serene nature, when there are no signs of civilization for miles around. The house not only fits perfectly into the landscape, it itself serves as a part of it, and it seems as if it has stood here forever. For this impression, the architectural object received a prestigious prize.